X

Bir Mimari Eser Olarak 10 Mental Bozukluk İllüstrasyonu

İtalyan mimar Federico Babina mimari elemanlarla soyutladığı ilüstrasyonlarıyla tanınıyor. Kült filmlere imza atan yönetmenlerden ilham aldığı “Arcidirector” serisiyle  George Lucas, Charles Chaplin, Alfred Hitchcock ve Wim Wenders gibi yönetmenlerden ilham alarak 27 evden oluşan hayali bir şehir kurmuş ve dikkatleri üzerine çekmişti.

Anksiyete, depresyon, paranoya gibi çeşitli  mental bozuklukları  mimari referanslı formlarla ifade eden sanatçı, “Bir dili bir diğerine tercüme etmek amacıyla soyut bir egzersiz yapıyorum” diyor.

1)Depresyon: Sağlıklı insanlar, istenmeyen ya da hayal kırıklığına neden olan olaylar karşısında, sıkıntı, üzüntü, keder gibi duygusal tepkiler verdiğinde, bu duygulara depresif duygular denir. Depresif duygular hayatın normal bir parçasıdır. Gündelik hayatın getirdiği keyifsizlik ve moral bozukluğunu depresyondan ayıran şey depresyondaki belirtilerin şiddeti ve süresidir. Depresyon teşhisi koyabilmek için kişinin şikayetlerinin en az iki haftadır sürüyor olması ve mesleki ve sosyal hayatını etkiliyor olması gerekir. Depresyon bir kişilik özelliği değildir. Depresyon kişinin tek başına içinden çıkması gereken bir durum ya da şımarıklık değildir.

 

 

2)Paranoya: Düşmanlık, büyüklenme veya her ikisine ilişkin sanrılar için kullanılan genel terim; çeşitli patolojik vakalarda, sanrılı bozukluklarda, paranoid şizofreni ve paranoid kişilik bozukluğunda görülür ancak kokain ve alkol gibi bazı ilaçların yüksek dozda alınmasıyla da meydana gelebilir.

 

 

3)Şizofreni: Düşünce, duygu ve davranışlardaki bozukluklarda nitelendirilen bir bozukluk; düşüncelerinde mantıklı bir şekilde ilişkilendirilmediği bozuk düşünme şekli; sanrılı inançlar; varsanılar gibi hatalı algılama; ilgiyi toplayamama; motor aktivitelerde bozukluk; duyguların körelmiş ifadesi; kişiler arası ilişkilere duyulan azalmış istek ve insanlardan kaçma; azalan motivasyon ve beklentisel haz.

 

 

4)Narkolepsi: Uygun olmayan durum ve zamanlarda uyku hali yaratan bir bozukluktur. Narkolepsili kişi ne kadar uyursa uyusun hissettiği yorgunluğunu bir türlü gideremez.

 

 

5)Dissosiyatif Bozukluklar: Bilincin, belleğin veya kişiliğin normal entegrasyonunun aniden ve geçici olarak değiştiği bozukluklar. Bunların arasında; disosiyatif amnezi, dissosiyatif kimlik bozukluğu (çoğul kişilik bozukluğu) ve depersonalizasyon/derealizasyon bozukluğu sayılabilir.

 

 

6)Disleksi: Kelimeleri tanıma, okuduğunu anlama ve (tipik olarak) hecelemede büyük oranda zorluk çekme şeklinde kendini gösteren öğrenme bozukluğu.

 

 

7)İnsomnia: Kişilerin yeterli süre ve zaman diliminde uyuyamadığı için dinlenemediği ve yeni bir güne haz›r olmadığı durumlar olarak tanımlanabilir.

 

 

8)Alzheimer: Kortikal dokunun hasarını içeren, unutkanlık, entellektüel bozulma ve daha aşırı durumlarda uzuvların isteksiz hareketi, ara sıra görülen konvülsiyonlar ve psikotik davranışlar ile kendini gösteren bir demans.

 

 

9)Fobi: Birey tarafından mantık dışı olarak görülen, belirli bir nesneye ve duruma karşı yoğun korku ve kaçma isteği duyulan bir anksiyete bozukluğu.

 

 

10)Otizm: Sosyal iletişim ve sosyal etkileşimde eksiklikleri, kısıtlı ve tekrarlayan davranışları ve bazı durumlarda konuşmada ciddi bozuklukları içeren çocuklukta başlayan bir bozukluk.

Kaynaklar

 

Kring, A. M., Johnson, L. S., Davison, G. ve Neale, J. (2015). Anormal psikolojisi. (M. Şahin, Çev.).Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. (Orjinal çalışma basım tarihi 2014).

 

https://www.wannart.com/mimarlik-ve-mental-bozukluklarin-beraberligi-archiatric-illustrasyon-serisi/amp/

 

https://www.youtube.com/watch?v=a3fTw-xzEM4#action=share

Paylaşın, herkes okusun:
Gülçin Özdemir:
Alakalı içerikler