Hatasız Düşünme Sanatı’na göre; mezun olmaya yakın sabahladığın tüm o gecelerle birlikte üniversite hayatının eğlenceli gelmesi aslında bir yanılsama olabilir desek ? “E o kadar okudum o kitabı, bitireyim bari.” gibi bir düşüncenin komple bir hatadan ibaret olduğunu söylesek ?
Peki sizce Harvard gerekten iyi bir üniversite olduğu için mi mezunları başarılı oluyor yoksa zaten zeki, çevik ve ahlaklı öğrencileri topladığı için mi başarılı bir okul diye anılıyor. Öğrenci işlerinde gece yatıp sabah orda kalksan da senin tüm işlerinin kontrolünün memurun keyfinde olduğunu kabul etmek elbette acı verici olabiliyor.
Her ne kadar “kişisel gelişim” kitapları içinde yer alsa da, Dobelli gerçekten zor bir sanattan bahsettiği bu kitapta, günümüzde sıkça karşılaşan mantık hatalarından elli ikisini bilimsel araştırmalarla destekleyerek kısa ve net bir biçimde yazmış. “Ya ben neler yapmışım öyle” dedirten bu derlemeyi anlaşılır olması açısından başarılı bulduk. Yazarın can damarımızı bulduğu tam da on ikiden vurduğu sorular ve yerinde tespitlerin ardından gelen “şey aslında ben..”lik düşünce hatalarıyla biz de oturup meyve sularımızla dertlendik. Fakat hemen ardından ilacı geliyor, elli iki hatamızın her birinin sonunda yine kısacık önerileriyle Dobelli kalbimizi çalıyor. Eğer “Kararların Ne Kadar Mantık İçeriyor” yazımız ilgini çektiyse, bir de testi çözdüysen, sence de bizce oturup ne düşündüğün hakkında düşünmenin tam zamanı !
Ve kötü bir haber, ne yazık ki ne vizenin kötü geçmesi hocanın sana takmasıyla alakalı ne de çanı yükseltmen sadece senin çok iyi bir öğrenci olmanla ilgili değil 🙂