Psikolojik rahatsızlıklar yıllarca filmlerde karşımıza çıkmıştır. Ancak bilişsel psikolojinin buram buram koktuğu filme rastlamak oldukça zor olabilir. Inside Out bu düşünceyi yerle bir edecek bir animasyon. Yönetmenliğini Pete Docter’in yaptığı filmin ikincisinin çekilmesi başarısını ortaya koyuyor.
Başkahramanımız Riley herkes gibi duygularıyla hareket eden küçük bir kız çocuğudur. Babasının San Francisco’da yeni bir işe başlamasıyla tüm alıştığı çevreden ve arkadaşlarından uzakta yaşamak zorunda kalır. Bütün bunlar yaşanırken animasyonun diğerlerinden ayrıldığı nokta, Riley’i kontrol eden ve zihninde olan “neşe”, “üzüntü”, “korku”, “kızgınlık” ve “tiksinti” duygularının çatışmasıdır. “Üzüntü”nün tüm düzeni ve dengeyi bozan hareketlerini “neşe” düzenlemeye çalışır. Ancak işler yolunda gitmez. Genel anlamda neşeli ve mutlu olan kahramanımızın zihninde “neşe” ve “üzüntü” kaybolurlar. Oldukça karmaşık olan uzun süreli hafızaların depolandığı bölgeyi geçerek zihnin merkezine ulaşmak zorundadırlar. “Neşe”nin merkezden kaybolması sonucu Riley psikolojik olarak depresyon belirtileri göstermeye başlar. Zihninde uzun süreli bellek ve şemalar artık tehdit altındadır.
Hemen hemen tüm bilişsel süreçlerin sembolize edildiği bu filmi şiddetle tavsiye ediyoruz. Psikoloji okuyan arkadaşlar için bilişsel psikoloji vizesine yardım etmekte yetersiz kalsa da destekleyici ve eğlenceli olacaktır. Keyifli seyirler dileriz.
IMDb: 8,3/10
2015 / ABD / Animasyon-Komedi