Yapay Oyun – Ne İzlemeli?

2015 yılında Oscar’a sekiz dalda aday gösterilen ve “En İyi Uyarlama Film” kategorisinde ödül almış olan Imitation Game (Yapay Oyun), başrollerinde Benedict Cumberbatch (Alan Turing) ve Keira Knightley’in (Joan Clarke) oynadığı buram buram tarih içeren, gerçek yaşam hikayesinden uyarlanma bir film.

Filmin Konusu

Film, İngiltere’de geçiyor ve özellikle de savaşın en zorlu geçtiği zamanında ünlü matematikçi, kriptolog ve bilgisayar bilimcisi, bir elinde on marifet Turing’in hayatını anlatıyor. Turing ve ekibinin Almanların haberleşme ağını şifreleyen makinesi Enigma’nın şifresinin kırmaya çalışmasıyla olayın asıl konusu. Savaşın görünmez ama bir ordudan daha da büyük olan bu gücünü tarihi her bakımdan nasıl değiştirdiğini zevkle izledik. Zekasıyla bizi bizden alan, Mecnun’a çevirip zihnimizi çöllere düşeren Turing bundan daha iyi canlandırılamazdı diye düşünüyoruz. Ama Turing’in zeki oluşunun yanında için sosyal ilişkilerde pek de uyumlu olmaması işleri haliyle baya zorlaştırıyor ve ayrıca o zamanlarda eşcinselliğin bir suç olmasından ötürü kendinden taviz vererek yaşaması ise Orlando’da yaşanan acı dolu saldırının aslında seneler boyu devam ettiğini bize bir kez daha gösteriyor. Knightley’in canlandırdığı Joan ise kadınlara uygulanan ayrımcılığın da bilim dünyasında yeni olmadığını gözler önüne seriyor. Doğrusunu söylemek gerekirse bu film bize uzun zamandır aradığımız ilaç gibi oldu. Yapay Oyun’u gerek müziği, gerek sahne geçişleri ve elbette ki konusunu fazlasıyla beğendik. Hatta aramızdan bazıları film sonunda oturup ağlamış bile olabilir.

Yaşam öyküsünü izlerken Turing’ i biz bir daha sevdik. Bir psikolog olmasa da alan içinde büyük önem taşıyan Turing ,bilişsel psikolojinin düşünce yapısın şekillenmesinde rol oynamıştır. O, makinelerin düşünme yetisinden bahsederek yapay zeka gibi bir kavramın oluşumunda da büyük bir öneme sahiptir. Umarız ki siz de izlerken bizler kadar zevk alırsınız, iyi seyirler ! 🙂

 

Yapay Oyun

IMDB: 8.1 / 10

2014 / Biyografi, Dram, Polisiye

 

 

Paylaşın, herkes okusun:
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir