“Selfie”ciler Hangi Kişilik Özelliklerine Sahiptirler ?

Facebook’a dakikada 200,000 fotoğraf yükleniyor. Twitter, Instagram, Snapchat gibi ortamları da işin içine katınca sayıyı siz hayal edin. Tahmin edebileceğiniz gibi de bu fotoğrafların çoğunluğunu selfie oluşturuyor.

Peki neden bu kadar çok selfie çekiliyoruz? Bu soruyu cevaplamak için Polonya ve Almanya’dan psikologlar “selfieci”lerin kişilik özelliklerini ortaya koymak için bir çalışma yürütmüşler.

selfie

Erkek ve kadınlardan oluşan 748 kişilik bir grupla yürütülen bu çalışmanın ilk aşamasında bu kişilerinden sosyal medya üzerinden paylaştıkları  bir aylık selfie sayılarını bildirmeleri istenmiş. Ardından bu kişilere bir takım kişilik testleri uygulanmış.

Katılımcıların 350’den fazlası selfielerini tek başına çekilirken , yaklaşık 100 kişi sevgilisi ile çekilmekte, yaklaşık 200 kişi de grupla çekildiği tespit edilmiş.Kadın katılımcılar tek başına ve grupça çekildiği selfielerin erkeklerden daha çok olduğu tespit edilmiş.

Selfie İçin Testler Neler Söylüyor?

Kişilik testlerinde dışadönüklük (sosyallik, konuşkanlık, kendine güvenle ilişkili) ve sosyal teşhircilik (sosyal ortamlarda kendini ön plana çıkarma ile ilişkili) boyutlarından yüksek puan alanların daha çok selfie çekildiği bulunmuş. Özsaygı ile selfie paylaşımı arasında ise bir ilişki bulunmamış. Yine, egosu yüksek olan veya kendinden şüphe eden kişilik özellikleriyle de selfie paylaşımı arasında bir ilişki bulunamamış.

Peki ya katımcılar selfie paylaşımları hakkında biraz abartılı veya eksik bilgilendirme yapmış olamazlar mı? Bunun için ikinci çalışmada katılımcıların Facebook hesapları üzerinden paylaştıkları selfielerin doğrudan bir kaydı alınmış

İkinci çalışmada ilk çalışmayla benzer sonuçlar ortaya çıkmış fakat bir farkla : Erkeklerin özsaygıları ile selfie paylaşımları arasında bir ilişki bulunmuş. Tek başına selfie paylaşan erkeklerin özsaygılarının daha yüksek olduğu bulunmuş. Fakat grup ve sevgili ile selfie paylaşan erkeklerde yine özsaygı boyutunda yine bir ilişki bulunamamış.

selfie

Peki neden ilk çalışmada erkeklerde özsaygı ile paylaşımları arasında bir ilişki bulunmazken ikinci çalışmada bulunmuş? Dikkat ettiyseniz ilk çalışmada sosyal medya hesapları için bir kısıtlama yokken ikinci çalışmada sadece Facebook’taki paylaşımlara dikkat edilmiş. Belki de Facebook kendini çekici bulan erkeklerin  selfielerini paylaşabilecekleri bir platformdur.

Araştırma grubunda Agnieszka Sorokowska daha önceki çalışmalarda da özsaygı ile selfie arasında net bir ilişki bulunamadığını belirtiyor.

“ Bir taraftan şöyle düşünebiliriz özsaygısı yüksek ve kararlı kişiler eleştrilere karşı çok hassas olmadıkları için selfie paylaşmaya daha istekli olabilir. Diğer taraftan bakacak olursak düşük özsaygılı insanlar kendilerini ön plana çıkarıp özsaygılarını artırmak için daha fazla selfie paylaşımına istekli olabilirler.

Bu kadar selfieden bahsetmişken bu şarkı eşliğinde birkaç selfie çekilip paylaşmaya ne dersiniz? 🙂

Çeviri
Paylaşın, herkes okusun:
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir