X

İçedönük Kişilerin Kafalarında Neler Döndüğünü Gösteren 6 İllüstrasyon

1)The Introvert Advantage kitabından Marti Olsen’e göre; içedönükler uyaranları işlemlemek için uzun bir nöral yola sahiptirler. Bilgi, uzun süreli bellek ve planlama ile ilişkili bir yol izlemektedir. Diğer bir deyişle içedönükler için süreçteki etkileşimler ve olaylar daha karışıktır. Bilgi işlemleme esnasında hem iç düşüncelerine hem de duygularına aynı anda dikkat ederler.

2) Psikolog Hans Eysenck’e göre içedönük kişiler uyarımda ve uyanık kalmak için dışadönüklere göre daha az uyarana ihtiyaç duyarlar. Bunun anlamı içedönükler daha kolay bir şekilde fazla uyarılabilirler.

3) İçedönüklerin mutlu hissetmek için daha az dopamine ihtiyaçları vardır. Dışadönükler enerji harcamak üzerine bir sinir sistemine sahiplerken,  içedönükler enerji tutumu için bir sinir sistemine sahiptirler. Bu sebepten içedönükler kitap okurken, derin düşüncelere dalarken veya  zengin fikir dünyalarında kaybolmaktan memnun ve enerjik hissederler.


4) İçedönük kişilerin beyinleri dışadönük kişilerin beyinleri kadar kumar oynamak veya risk almak gibi eylemlerden ödüllendirilmezler. Beynin ödül ve zevk sistemi dopaminle aktive olur. Araştırmacılar dışadönük kişilerin beyinlerinin kumardan gelen kazançlara daha fazla haz tepkisi verdiklerini bulmuştur. Yani içedönükler sürpriz ve risklere karşı daha az heyecanlı hissederler.

5) İçedönük kişilerin beyinleri insanlarla cansız nesnelerle iletişimde her ikisini de aynı tehdit düzeyinde algılar. Yani çevrelerini kuşatan her şeyi işlemlerler, sadece insanlara değil çevrelerindeki her türlü duyusal detaya dikkat kesilirler.


6) İçedönük bir kişi karar verirken geçmiş ve yeni deneyimlerini oldukça sık karşılaştırır. Bu işlemi yavaşlatır fakat yalnızca özenle düşünülmüş kararlar verilmesine yarar.  Bu, içedönüklerin kendileri ile aktif bir diyalog kurdukları ve genellikle zihinlerinde birçok düşünceyle dolaştığı anlamına gelir.

Çeviri Kaynağı : http://www.quietrev.com/6-illustrations-that-show-what-its-like-in-an-introverts-head/

Paylaşın, herkes okusun:
Onur Çalışkan:
Alakalı içerikler