İnsanlar patlamış mısırı bir ayna önünde ya da kendi resimleri önünde yediklerinde , bir duvarın önünde oldukları durumdan daha fazla yediklerini, hatta yemeğin tadının daha güzel olduğunu belirtmişlerdir. Nagoya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir ayna önünde yemek yemenin ya da kendi resminizle birlikte yemek yemenin yeme davranışını daha cazip hale getirdiğini ortaya koyuyor.
İnsanlar yalnız yemektense, birinin eşlik ettiği durumlarda hem yemekleri daha olumlu değerlendirmişler hem de daha fazla miktarda yemek tüketmişlerdir. Bu fenomen “yeme davranışında sosyal kolaylaştırma” olarak adlandırılmaktadır. Bununla birlikte, eşlik eden kişinin etkisinin tam olarak ne olduğu net değildir.
Şimdi, Nagoya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, aynı etkinin (bir başka kişiyle birlikte yeme) yemek yiyen bireylere, yemek yerken onları gösterecek bir ayna sunarak elde edilebileceğini keşfetti. Çalışma Fizyoloji ve Davranış’ta yayınlandı.
Yemek Yeme Davranışında Sosyal Kolaylaştırma İçin Ne Gerekli?
Makalenin yazarı Ryuzaburo Nakata, “Yemek yemede sosyal kolaylaştırma için asgari gerekliliğin ne olduğunu öğrenmek istedik” diyor. “Başka birinin fiziksel olarak varlığı gerekli mi, yoksa sadece başkalarının varlığı hakkındaki bilgi de işe yarar mı?” Araştırmacılar, yalnız yiyen kişilerin, karşısına bir ayna konduğunda, duvara karşı yediklerinden çok daha fazla yediklerini ve yemeklere çok daha iyi puan verdiklerini bulmuşlardır.
Araştırma ekibi başlangıçta bir grup yetişkin gönüllü ile birlikte çalışmıştır. Eşlik eden kişiler olmadan yemek yiyebilen kişilerin yeme keyfini arttırmaya yönelik yaklaşımlar özellikle yaşlılar için çok önemlidir, çünkü araştırmalar çoğu yaşlı kişinin tek başına yemek yediğini göstermektedir. Bununla birlikte, araştırmacılar deneyleri genç yetişkinlerle tekrarladığında, bir ayna olduğunda yeme esnasında aynı “sosyal kolaylaştırmayı” gözlemlediler. Bu durum ortaya çıkan etkinin yaşlı insanlarla sınırlı olmadığını göstermektedir.
Kendi Fotoğrafınızla Bir Akşam Yemeğine Ne Dersiniz?
Bir başka deneyde ise, araştırmacılar aynayı yemek yiyen gönüllülerin fotoğrafları ile değiştirdiler. Bu durumda da gönüllülerin yemekten tat almalarında bir artış yaşadıklarını ve daha fazla yediklerini keşfettiler. Dolayısıyla, şaşırtıcı bir şekilde, bir kişinin yemek esnasında kendisine ait durağan bir görüntü ile baş başa olması bile yeme davranışında “sosyal kolaylaştırma” için yeterli görünmektedir.
Araştırmacılardan Nobuyuki Kawai, “Araştırmalar, yaşlı erişkinler için yiyeceklerden zevk almanın yaşam kalitesi ile ilişkili olduğunu ve sık sık tek başına yemek yeme davranışının depresyon ve iştah kaybına yol açtığını gösterdi.” “Dolayısıyla bulgularımız, yemek yerken eşlik eden birine sahip olmayan yaşlılar, örneğin sevdiklerinden uzakta yaşayan ya da onları kaybeden kişiler, için yemekten zevk alma ve iştah artışına başka bir çözüm önermektedir. “
Çeviri kaynak: Nagoya University. “Lost your appetite? Try inviting yourself to dinner.” ScienceDaily. ScienceDaily, 8 June 2017.