Jung: Psikoterapi Pratiği | Ne Okumalı ?

Psikoterapi pratiği ile Jung’un görüşlerine daha yakından bakmaya ne dersiniz? Birlikte psikoterapinin temel taşlarına, zorluklarına, etkilerine ve genel-özel problemlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz bu hafta. Jung kendi makale derlemelerinden oluşan bu kitapta bir psikoterapistin karşılaşabileceği durumların hepsine değinmeye çalışıyor. Ve her probleme bir ışık tutuyor.

Psikoterapi

Psikoterapi Nedir?

Jung psikoterapiyi “iki şahıs arasında bir diyalog veya hesaplaşma” olarak tanımlıyor. Peki bu diyalog nasıl kuruluyor? Neler etkileşime giriyor? Terapistin kullandığı yöntem kadar, bu yönteme ne kadar inandığı da iyileştirici bir etkide bulunabilir mi? Peki analizcinin kendisi de analiz sürecinden geçmeli mi? Bir terapistin içsel çatışmaları, terapi sürecini yönlendirebilir mi? Tüm bu sorulara kendi görüşleri ışığında cevap veriyor Jung.

“… sadece hastayı yıkamak yetmez, doktorun elleri de temiz olmalı” diyerek, terapistin kendi çatışmalarını çözmesinin ne denli önemli olduğunu vurguluyor Jung. Onunla birlikte bir terapistin içsel süreçlerinden geçiyoruz biz de sayfaları çevirdikçe.

Peki terapi süreci bir kişiyi nasıl iyileştirebilir? Bu süreç sonunda insan “normal” kılınmaya çalışılmalı mı? Jung her cümlesinde; insanın terapi ile daha çok sosyal verim alınabilecek hale getirilmesine karşı çıkıyor. Toplumun normal olarak belirlediğine doğru yol almaktan çok bireyin kendi normalini bulmasına yardımcı olmak gibi görüyor o psikoterapiyi.

Tabi tüm bunları incelerken analizin en büyük problemleri olan aktarım, abreaksiyon, karşıt aktarım, rüyalar gibi fenomenlere de değiniyor.

Jung’un temel görüşlerine hakimseniz ve daha detaylı bir bilgi arayışındaysanız bu kitap tam size göre !

Keyifli okumalar.


Yazar : C.G. Jung / Çeviri: Sami Türk

Sayfa: 382

Paylaşın, herkes okusun:
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir