Bağışlanan Terapi adı yanlış, bu kitap aslında psikiyatrist Irwin Yalom’un genç terapistlere sunduğu bir terapi kılavuzu. Yalom genç terapistlere yol göstermekle kalmamış terapi hakkında hastaları da bilgilendirmiş. Kitapta tek tek terapist hasta arasındaki ilişkinin nasıl olması gerektiğine, terapi konularına, terapide çıkan sorunları, rüyaların terapide kullanımını ve terapist olarak karşılaşılan problemleri anlatıyor ve “Ya şimdi siz şimdi bir saat boyunca o odada n’apıyorsunuz ?” diyenlere de “Ya ben şimdi n’apacağım ?” diye evhamlananlara da cevap veriyor.
Açık Uçlu Mektup
Terapinin ne kadar önemli olduğunu emek istediğini ve deneyim taşlarıyla dizili bir yol olduğunu hatırlatıyor. Terapistle danışanın bu yolda nasıl yan yana yürüyeceğini ve birbirlerine (burada bir karşılıklılık söz konusu) nasıl yardım etmeleri gerektiğini, yer yer önümüze çıkabilecek taşları, durduğumuzda yeniden nasıl yola koyulacağımızı anlatıyor Yalom. Sıkmadan, kısa kısa, tane tane aynı bir büyüğün nasihat vermesi gibi kendi tecrübesini paylaşıyor bizlerle. Bilgisiyle deneyimlerini harmanlayarak aslında hepimize bir açık mektup yazıyor ve “Sizin geçtiğiniz yollardan ben de geçtim.” diyor. Ziyadesiyle özgün, öznel ve yaratıcı öğütler veriyor. Kendi geçtiği yolu ve yaşadıklarını anlatıyor, üstüne bir de “Bak güzel kardeşim, senin sihirli değneğin yok ama insanlara yardım edebilirsin.” diyor. Zaman zaman Irwin Yalom’u Bağışlanan Terapi’de hep kendi başarısını anlattığı ve mucizevi davrandığı konusunda eleştirenler olsa da kitabında iyi bir yol gösterici, öğretmen olduğunu söyleyebilirim. Yazarlık yeteneğini terapideki başarısıyla birleştirmiş, azıcık da egosunu yükseltmiş. Üstüne üstlük alıntı yaptığı sözler de cabası ! Kıssadan hisse bu kitapta altını çizeceğiniz çok yer var, yanınızda bir kalem olmadan okumaya başlamayın, benden demesi.
Bağışlanan Terapi ders kitabı niteliğinde ama roman tadında bir kitap. “Psikolog/psikiyatrist/psikolojik danışmanlara arkadaşı olmayan gitsin.” diyenlerin fikrini bir nebze değiştirebileceğini düşünüyorum. Ancak danışanlardan ziyade yeni mezun olacak klinik görüşme deyince etekleri tutuşup ter basan her öğrencinin muhakkak okuması gerektiği bir kitap olarak olarak görüyorum. Umarım ki okurken zevk alır ve meslek hayatınıza ufak da olsa bir katkıda bulunmuş olursunuz. İyi okumalar ve terapi yolunda başarılar dilerim !
Yazar: Irwin Yalom
Sayfa Sayısı: 268
Goodreads Puanı: 4.24/5