“Hepimizinki günübirlik hayatlar; hatırlayanın hatırlanandan farkı yok. Hepsi geçici. Hem anılar hem de onların nesnesi. Her şeyi unutmuş olacağın günler kapıda, her şeyin seni unutacağı günler yakın. Bil ki çok geçmeden hiç kimse ve hiçbir yerde olacaksın.”
Marcus Aurelius / Düşünceler
Her yerde var olan günübirlik hayatların en derinine inmeye çalışıyor Yalom. Kitabında bizlere hastalarıyla yaşadığı farklı deneyimleri sunuyor. Hem onlara var oluşlarını anlamlandıracakları bu yolda destek olmaya çalışıyor hem de daha önce kendisinin bile keşfetmediği durumlarla yüzleşmek zorunda kalıyor. “Sonsuza kadar ölü olma hali” bir insanı ne kadar korkutuyorsa, bu korkudan kurtulmanın tek yolunun insanın kendine dönmesi olduğunu savunuyor Yalom.
Terapistlerle olan ilişkimiz hastalığın tedavisinin çok daha ötesine uzanıyor. Çoğu zaman asıl iyileştirici olan şey “terapi” denilen şey değil kurulan bağ, aradaki ilişki ve yaşanan süreç. Bu bakımdan hem terapi sürecinden geçenlere hem de bir terapist olma yolunda ilerleyenlere önemli bir kaynak niteliğinde bu kitap.
Yalom; “Son kırk yıldır rahatsızlığı daha hafif olan hastalarla sürdürdüğüm psikoterapi uygulamalarımda tanı sürecinin çoğunlukla gereksiz olduğunu gördüm” diyor. Aslında önemli olanın hastalığı belirli bir kalıba sokup var olan kısıtlayıcı yöntemlerle tedavi etmek değil de, insanın var oluşuna dair sorduğu sorulara cevap ararken yanında olmak, elini tutmak olduğunu savunuyor.
Sizler de bu sorulara yanıt arayanlardansanız “Günübirlik Hayatlar” size bu yolda rehberlik edecek bir kitap.
Keyifli okumalar!
Yazar: Irvin D. Yalom
Sayfa: 208
Goodreads: 4.13
Yukarıda ki kitapla alakası yok belki ama hazır aklıma gelmişken söylemek istedim. 🙂 Son sınıf Psikolojisi öğrencisiyim. Piyasada çeşit çeşit popüler psikoloji kitabı bulunmakta. Yalnız gereksiz yada daha doğru bir tabirle işimize yaramayacak kitapları okumayarak zaman kazanıp daha verimli kitaplar okuyup daha verimli bir psikolog olmamız gerekmekte. Bu açıdan objektif olsun ya da subjektif olsun farketmez, psikologların mutlaka okuması gereken bir kitap listesi yayınlayabilir misiniz?