Çocuğunuzla potansiyel tehditler hakkında konuşmak fazlasıyla zor olabilir, ayrıca yapılan yanlış konuşma hem çocukların hem de ailelerin güvenlikleri için daha da endişelenmesine sebep olabilir. Artan kaygı düzeyi (anksiyete) çocuklarda okul gibi günlük etkinliklerin aksamasına sebep olabilir. Aşağıda çocuklarınızın terörizmin tehditlerine karşı başa çıkmalarına yardım edebilmeniz için tavsiyeler yer almaktadır.
- Olumlu Bir Bakış Açısı Edinebilmeleri İçin Model Olun
Amerikan Psikologlar Derneği (APA, 2015), sıkıntılı zamanlarda krize umutsuzca bakmamayı öneriyor. Çoğu çocuk ebeveynlerinden ya da hayatlarındaki diğer önemli yetişkinlerden yaşanan olaylara karşı nasıl bir tepki göstermeleri gerektiğine dair ipucu alırlar. Yaşanan krizleri ya da stresli olayları değiştiremezsiniz. Ancak ileride şartların daha da iyi olacağına ve “zekice” bir açıklamayla onların daha iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz. Eğer çocuklarınıza iyi bir örnek olabilirseniz bu onların kaygı seviyesini azaltıp tehditler hakkındaki endişelerini azaltacaktır.
- Bir Bütün Olarak Bakış Açısı Sağlayın
Çocuğunuz büyük resmi görmekte zorluk yaşayabilir, bu yüzden bir ebeveyn olarak çocuğunuza perspektif kazandırmanız ona yardımcı olacaktır. Hatta gerçekten acı veren bir durumla yüzleştiğinizde dahi bu stresli durumu daha kapsamlı bağlamda ve uzun süreli bakış açısıyla değerlendirin.
- Çocuklarınızla Duyguları Hakkında Konuşun
Duyguları saklamak ve duyguları içinde yaşamak stres seviyesini artırır. Ulusal Okul Psikologları Derneği’nin (NASP, 2015) yaptığı araştırmaya göre savaş ve olası terör saldırısı durumları insanlar üzerinde büyük bir endişe yaratmaktadır. Kafa karışıklığı, öfkede artış, anksiyete olası diğer etkileri arasındadır. Bu yaşanan duygular çocukların okula konsantre olmasına veya uyku düzeninde sorunlar yaratabilir. Bunun için o duyguları yaşamıyormuş gibi görünmek , duyguları reddetmek yerine onları açığa çıkarın. Çocuklarınızın da duygularından bahsetmesine elverişli bir ortam yaratın, bu onların stres seviyesini azaltacaktır.
- Gerçeklerden Ayrılmayın
Çocuklar düşündüğümüzden daha zekidir. Onların gündemi ya da terörün tehditlerini duymalarına engel olmak zordur. Kriz zamanlarında başka bir saldırının nerede olabileceğini ya da neler olduğunu abartmayın, saptırmayın, kurgulamayın (NASP, 2015). Çocuklar zaten hikayelerini kafalarında çoktan şekillendirmiş oluyorlar, bu yüzden çocuğunuz yapacağınız konuşmayı olabildiğince basite indirgemeniz ve konu hakkında gerçek bilgiler hakkında konuşmanız önemlidir, komplo teorileri hakkında konuşmak değil.
- Medyayı Sınırlayın
Haberlerde çocuklarınızın olay yeri görüntülerine maruz kalmalarına engel olmaya çalışın. Özellikle sosyal medya üzerinden bunlara daha kolay maruz kalan çocuklarınızı bu görüntülere erişimini kısıtlamaya çalışın.
İnsanlar gözdağından ya da yaşanan badirelerden farklı şekilde etkilenirler ve olaylara değişik biçimlerde tepki gösterirler. Bununa birlikte teröre karşı psikolojik önlemler almak sizin ve ailenizin daha çabuk toparlanmanıza yardımcı olacaktır.
Kaynaklar