Eski Fikirleri Kafanızdan Atamıyorsanız Onları Yıkayın Gitsin !

Islak mendil ve sabunlar bundan sonra yalnızca mikroplar için kullanılmayacak. Islak mendillerin kullanımları, daha esnek düşünme ve önceliklere yeniden yön vermeyi içine alacak şekilde genişledi.

Toronto Üniversitesi Rotman İşletme Okulu’ndan bir çift araştırmacı, kişinin elini temizlemesinin fiziksel olarak peşinden gittiği hedefleri değiştirdiğini; yani önceki hedefleri daha az önemli, sonradan ortaya çıkan hedefleri ise daha önemli hale getirdiğini buldular.

Araştırmacıların dört deneyinin her biri “hazırlama” olarak adlandırdıkları ve katılımcıların dikkatlerini kelime oyunu ya da kısa anketler aracılığıyla belirli hedeflere yönelttikleri işlemle başladı. Ardından katılımcılardan bir ıslak mendili sadece değerlendirmeleri ya da onu gerçekten kullanmaları istendi. Islak mendil kullanmaları istenenlerin hazır sunulan hedefi düşünme, hedefi önemli bulma ve hedefle uyumlu davranış seçme olasılıkları daha düşüktü. Dahası bu katılımcıların odak noktaları, kolayca daha sonraki amaca doğru kaydı.

“Örneğin daha önceki süreçte sağlıklı bir amaç edindirilen insanların el temizleme aşamasından sonra sağlıklı bir şekilde davranma eğilimlerinin oranının düştüğü görülüyor… Granola, diyet bisküvi yerine çikolata seçme olasılıkları daha yüksek oluyor.” Ping Dong ve Spike W. S. Lee.

Geçmiş bir çalışma fiziksel olarak temizlenmenin, etik olmayan bir davranıştan kaynaklanan suçluluk gibi, önceki psikolojik deneyimlerin etkisini azalttığını daha önceden göstermişti. Mevcut çalışma ise altta yatan mental sürecin ayrıntılarına inmektedir; temizlik ayrılığın psikolojik prosedürünü içermektedirler. Kiri silmek, önceki deneyimlerde takılı kalma gibi zihinsel ayrılma tasarımında fiziksel bir işlev görür ve böylece yeni fikirlere odaklanmak için “temiz bir sayfa” açar.

Northwestern Üniversitesi’nin Kellog İşletme Okuluna katılacak olan Dong, çalışmanın temizliğin hedefler üzerindeki, kısa dönemden ziyade uzun dönem, etkilerini incelediği işaret etmektedir. Hedeflerine ulaşmak gibi gayeleri bulunan insanlara kişisel temizlik alışkanlıklarını önemli ölçüde değiştirmeleri gerektiğini söylemek için çok erken olsa da bulgular, antiseptik bir ıslak mendilin kişinin düşüncesini kısır, eski uğraşlardan yeni ve daha iyi fikirlere yönlendirmek için oldukça pratik bir püf nokta olduğunu göstermektedir.

Çalışma Deneysel Psikoloji Dergisi’nde yayınlanmıştır.

Kaynak

Paylaşın, herkes okusun:
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir