Sakallı erkeklerin bebeklerle arası iyi midir ? Peki ya sakal bir kadını etkilemeye yeter mi ? Bir kavga sırasında sakal destek mi olur yoksa köstek mi ? Bazı erkekler yüzlerini tamamen tıraş ederek tüm androjen etkilerini örtbas etmeye çalışırken diğerleri çevresine erkeksi sinyaller göndermeyi tercih ederler. (Tabii henüz her sabah tıraş olmaktan sıkılmamış da olabilirler.) İyi ama kim haklı ? Sakalların gerçek etkisi nedir ? İşte herkesin bilmesi gereken “sakal gerçekleri” !
1.Sakallar çekicidir… ya da öyle midir ?
Sakallar kadınlara çekici olsun ya da olmasın sakalla ilgili araştırmalarda tartışma büyüktür. Bazı çalışmalar sakallı erkeklerin temiz tıraşlılara oranla kadınlara daha cazibeli gözüktüğünü söylerken, diğerleri tam tersini söyleyebilmektedir. ( Reed & Blunk, 1990; Muscarella & Cunningham, 1996). Doğrusunu isterseniz en son yapılan araştırmalar hem koskocaman sakallara hem de tertemiz tıraşlı yüzlere karşı gelip kirli sakalın faydalarını ortaya çıkarmaya başladı bile. Peki kadınlar kısa kirli sakal mı yoksa uzun kirli sakal mı tercih ederler ? Yine bir çalışma kısa kirli sakalı tavsiye ederken (Neave & Shields, 2008), bir başka çalışma uzun kirli sakalı önerebilmektedir (Dixson & Brooks, 2013). Evet ama sadece modanın bir meselesi mi ? Belki de erkekler için en iyisi kirli sakalın kısadan uzuna doğru uzayıp yüzü kaplamasına izin vermektir. Hayatınızdaki kadının üzerindeki etkiyi görün ve zevkinizi ona göre ayarlayın. Aslında sakal uzunluğunu ya da şeklini ayarlamak her sabah yapabileceğiniz, değerli anlarınızı kaydeden kolay bir sosyal deney olabilir.
2.Sakal yaşınızı, sosyal statünüzü ve saldırganlığınızı arttırır… mı ?
Dixson and Vasey (2012) Yeni Zellanda ve Samoa Polinezyası’ndan gelen Avrupalı kadınların sakallı erkeklerin daha yaşlı ve daha yüksek sosyal statüye sahip olduğunu düşündüklerini buldu. Eğer bir erkek kızgın bakıyorsa ve bir de sakalı varsa temiz tıraşlı erkeklerden çok daha fazla öfkeli gözükebilir. Neden bunu sakallı bir adamı bir çubukla şişleyerek ya da dürterek test etmeyelim ki ? Şuurunuzu kaybetmeden önce sonuçları not aldığınıza emin olun, bilim önemlidir.
3.Sakallı erkeklerin bebeklerle arası iyidir, iyi…
Ya da en azından Dixson and Vasey (2012)’ye göre kadınların algıları bu yönde. Biraz gizemli bir hava katan bu sakallar erkeklikle ilişkilidir ve çok fazla maskülen olan erkeklerin ortalama olarak uzun vadeli bahislerde iyi olması daha az olasıdır. Ama belki de “iyi baba sinyali” diğer değişkenler aracılığıyla ortaya çıkmaktadır. Çünkü sakallı erkekler daha olgun ve daha yüksek statülü gözüküyorlarsa yavrularına iyi bakım sağlamaları da daha olasıdır ! Ya da Dixon ve Vasey dediği gibi, sakalın gülen yüzle birleşmesiyle oluşan sıradışı görünümün ilgi çekiciliği de olabilir. Aynı bir kafes dövüşçüsünün kek yapması ya da bir itfaiyecinin şiir yazması gibi…
4.Kavga esnasında sakal köstektir.
Son olarak sakalın ne gibi bir mesaj verdiğine evrimsel bakış açısıyla bir göz atalım. Uzatması güç olduğu için sakal atadan kalma iyi bir genin sinyali olabilir mi ? Belki de. Aynı aslan yelesi gibi sakallar gösterişin bir yolu olabilir, ta ki kavga esnasında bir adam diğerini sakalından yakalayıncaya kadar. Böyle bir kavga esnasında sakal dezavantaj olabilir. Yani uzun sakallı bir adam bir gün karşına çıkıp “Öyle iyi dövüşürüm ki bu sakalı tutsan bile bir işe yaramaz.” diyebilir. (Bu tartışmadan -erkeklerin birbirlerinin sakallarını tutarak kavga etmesi fikrinin doğası gereği komik olduğundan- yüzde yüz emin değilim. Gerçekten de, filmlerde sakallı kavgası görmüyorsunuz, değil mi ?)
Çeviri Kaynağı
http://goo.gl/jzFpfV