Bunama İnsanların Yarısının Her Gün İçtiği İçecekle Bağlantılı Olabilir !

Bunama dünya nüfusunun yaşının her geçen gün biraz daha artmasıyla daha da önemli hale gelmiş durumdadır. Yapılan güncel çalışmalar, bunamayı anlamak ve hatta belki de önlemek ya da geciktirmek için bizlere yol göstermektedir. 

İki yeni çalışmaya göre hem şekerli hem de suni olarak tatlandırılmış diyet içecekler demansla bağlantılıdır. Şekerli içecek tüketen insanların daha zayıf hafızaya, daha küçük bir beyne ve hipokampüs bölgesine (öğrenme ve hafıza için hayati önem taşıyan bir alan) sahip olma eğilimleri vardır. Soda, “diyet” içeceği olsa bile çok da zararlı durmuyor. Fakat yapılan bir izlem çalışması, diyet soda içen insanların, hiçbir diyet içeceği tüketmeyen insanlara göre demans ya da felç geçirme risklerinin üç kat daha fazla olduğunu bulmuştur. Her iki çalışma da sadece aradaki ilişkiyi göstermektedir; neden ve sonucu kanıtlayamaz. Araştırmayı yöneten Profesör Sudha Seshadri, açıklama yaptı:

“Bu çalışmalar, bize ne konunun anlaşılması için tüm bilgileri ne de sonucu vermektedir, ama çok sağlam veriler ve inandırıcı bir önerme sunmaktadır. Şekerli içecek sipariş etmenin çok da iyi tarafının bulunmadığı ve şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanmanın beyne verilen zararı önlemede yardımcı olmadığı anlaşılıyor. Belki de eski moda, yani su, alışmamız gereken bir şeydir.”

Aşırı şeker tüketiminin uzun süredir obezite, diyabet ve kalp hastalığı ile bağlantılı olduğu bilinmektedir. Şekerin beyin üzerindeki etkisi henüz yeteri kadar iyi bilinmemektedir. Asıl şaşırtıcı olan ise diyet sodalar ve bunama arasındaki ilişkidir. Araştırmacılar, bu bağlantının temelinde kullanılan yapay tatlandırıcıların yatabileceğini öne sürüyorlar.

Şeker Beyin İçin Zehirlidir

Şeker tüketimiyle bunama arasındaki bağlantıyı araştıran birçok çalışma mevcuttur. Güncel bir çalışmaya göre fazla şeker alımının Alzheimer hastalığı ile bağlantılıdır. Çalışma, beslenme düzeninde aşırı glükoz (şeker) bulunmasının Alzheimer hastalığının erken evrelerinde hastalıkla mücadelede yaşamsal önem taşıyan enzimin üretiminin zarar görmesiyle bağlantılı bulunmuştur. Ayrıca başka bir çalışmada yüksek kan şekeri seviyesi, hafıza problemleriyle ilişkili olduğu görülmüştür.  Çalışmaları yürüten araştırmacılar, şekerin beyinde “toksit” bir etkisi olabileceğini düşünmektedirler. Çalışmalar, Stroke ve Alzheimer’s & Demans dergilerinde yayınlanmıştır.

Kaynak

Paylaşın, herkes okusun:
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir