Sineklerin Tanrısı, başlangıçta bir uçak kazası sonucu ıssız bir adaya düşmüş 6-12 yaşlarındaki bir grup Britanyalı afacanın sevimli hikayesi gibi gözüküyor. Ama yazarın bu kitabı yazarken esinlendiği “Mercan Adası” adlı kitaptan farklı olarak okudukça bu çocukların pek de afacan olarak nitelendirilemeyeceğini, hikayelerinin ise sevimlilikten hiç nasibini almadığını, düştükleri ıssız cennetten bir köşe olan mercan adasının ise nasıl cehenneme çevirdiklerini göreceksiniz.
Willam Golding tarafından kaleme alınan Sineklerin Tanrısı adını taşıyan bu öykünün bizim gördüğümüz en iyi alegorik eserlerden olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Hatta yazara “iyimserlikten uzak bir beyefendi” demek isterdik ama Golding’in az biraz “kötümser” fakat bizce bir o kadar da realistik olduğunu söylemek isteriz.
Hikayesi
Hikaye, atom savaşından kaçırılmaya çalışılan küçücük çocukların uçaklarının saldırıya uğraması sonucu adaya düşmeleri ve burada ilk önce Ralph ve Domuzcuk’un tanışmasıyla başlıyor. Ralph’in büyük ve göz alıcı bir şeytanminaresi bulup öttürmesiyle içindeki lider ruh ortaya çıkıyor; karizmatik, sarışın, atletik, demokratik ve doğuştan bir lider. Fakat bu adada tek lider o değildir; bir de Jack var, yaman Jack. Uzun, kızıl bir oğlan olan Jack aynı zamanda çocuk korosunun da şefi. Hem doğuştan lider, hem savaşçı. Jack’in monarşi taraftarı olduğu ve Jack ile Ralph arasındaki yaşanabilecek olası bir husumet fazlasıyla açık gibi.
Merak edenler için hemen söyleyelim tabii ki bu iki lider ruhlu çocuğumuzun Mercan Adası’ndaki karakterle aynı adı taşıması tesadüf değil. Öte taraftan Domuzcuk’un şişman, gözlüklü, taşralı şivesine sahip ama aynı zamanda çocukların en akıllısı, ayaklı sağduyu olması ise sanki başka bir mesaj. Uzun lafın kısası Golding’in bu kitapla tanınması pek de tesadüf olmamış. Her sayfası çözülmeyi bekleyen başka anlamlarla dolu bu kitabın hep beraber oturup tartışılması pek zevkli olur doğrusu.
Canavarlarla, ateşlerle ve yangınlarla, kurtulma ve çete savaşları gibi şef olma çabalarıyla, “Ulan bunlar çocuk yahu çocuk !” haykırışlarıyla ve hayretle dolu bir kitap sizleri bekliyor efendim. Sizlere iyi okumalar ve hepinize şimdiden iyi bayramlar dileriz…
Yazar : William Golding
Sayfa : 261
Goodreads Puanı : 3.63