Zamane – Ne Okumalı ? | Psikolezyum

Kapağıyla dahi bin bir mesaj veren psikiyatri profesörü Engin Geçtan’ın Zamane adlı kitabını okurken siz de kendinizi bir satır arasında bulacaksınız. Eğer devam etme cesareti gösterirseniz, ilerleyen sayfalarda anne-babanızı, sevgilinizi, amcanızla amcaoğlunuzu, hatta geçen gün arabasına bindiğiniz taksiciyi bile bulabilirsiniz. İşin doğrusunu söylemek gerekirse “Bize neler oluyor?” sorusunu soran Geçtan, aslında bizlere psikiyatri perspektifinden Türkiye manzaraları sunuyor. İnsanın kitabı bitirdiğinde “Harbiden yahu, bana/bize neler oluyor?” diye sormaması işten bile değil !

Dilinin sadeliğiyle de gönlümüzü fetheden “Zamane” toplumumuzun ve birey olarak her birimizin yaşadığı değişimi -evrim de diyebiliriz- açık ve anlaşılır bir şekilde anlatıyor. Ayrıca yazara değindiği her ayrıntıda hak vermemek elde değil. Otoriteden çocuklukta yaşanan yalnızlığın üzerimizdeki etkisine, kitabında tüm başlıklarda geçmişten günümüze ülkemizdeki insanların yaşadığı davranış değişikliklerinden bahsediyor. Yazarın geniş açıdan ve bir adım geriye gidip baktığı bu memleket insanının portrelerini görüyoruz. 60’ların Türkiyesinden günümüze kadar olan süreçte meydana gelen dönüşümün gerçekliği ise gayet aşikar.

“Kendini sevdirebilmek kolaydır, ama aslolan sevebilmek. Bazılarımız sevilme uğruna sevmeyi gözden çıkarabiliyorlar.”

İlişkililerden politikaya kadar hayatımızın her anının bir de psikanalitik eleştirisini yapmak gerek, diye düşünüyoruz. Ama kişi kişi değil, gidenleriyle kalanlarıyla tüm Türkiye’nin, hepimizin…

“Anlatmakta olduğum olgularda çeşitli psikodinamikler birbiriyle etkileşim, hatta iç içe geçişme ve süreklilik gösteren karmaşık bir dans halindeler.Ancak, bunları bir bütün olarak sunmanın bir başka yolu olmadığından, her bir boyutunu tek tek anlatmaya çalışmak zorunlu hale geliyor. Birey olarak çeşit çeşidiz, ama bence ortak toplumsal özelliklerimizde çok belirgin.”

İyi okumalar dileriz 🙂

Yazar : Engin Geçtan

Sayfa : 104

Goodreads Puanı : 4.14

Paylaşın, herkes okusun:
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir